Шестмесечна война между суданската армия и мощна паравоенна групировка уби до

...
Шестмесечна война между суданската армия и мощна паравоенна групировка уби до
Коментари Харесай

ООН: Войната в Судан убила 9000 души

Шестмесечна война сред суданската армия и мощна паравоенна формация умъртви до 9 000 души и сътвори " един от най-лошите филантропични кошмари в новата история ". Това съобщи в неделя заместник-генералният секретар на Организация на обединените нации Мартин Грифитс, представен от АП.

Судан е обзет от безпорядък от средата на април, когато тлеещото напрежение между военния шеф военачалник Абдел-Фатах Бурхан и командващия паравоенните сили за бърза поддръжка военачалник Мохамед Хамдан Дагало прерасна в открита война.

" От шест месеца цивилните не могат да си починат от кръвопролитията и терора, сподели заместник-генералният секретар на Организация на обединените нации Мартин Грифитс в изказване във връзка шестмесечната годишнина от войната. Продължават да се появяват ужасяващи известия за обезчестяване и полово принуждение. "

Боевете първоначално бяха съсредоточени в Хартум, само че бързо се разпространиха в други региони в източноафриканската нация, в това число към този момент опустошения от спор район Западен Дарфур.

Според миграционната организация на ООН повече от 4,5 милиона души са били разселени в Судан, до момента в който над 1,2 милиона други са потърсили убежище в прилежащи страни. Боевете също оставиха 25 милиона души - повече от половината от популацията на страната - нуждаещи се от филантропична помощ, сподели Грифитс.

В допълнение към бедствието беше докладвано огнище на холера в столицата и други региони в страната, като повече от 1000 хипотетични случая бяха открити в Хартум и провинциите Кордофан и Кадариф, сподели той.

След експлоадирането на войната районът на Голям Хартум — градовете Хартум, Омдурман и Северен Хартум — се трансформира в бойно поле с въздушни удари и обстрели в гъсто обитаеми региони.

Имаше известия за изнасилвания и групови изнасилвания в Хартум и Дарфур, за които най-много бяха упрекнати Силите за бърза поддръжка. RSF и съюзените с тях арабски милиции също бяха упрекнати от Организация на обединените нации и интернационалните правозащитни групи в зверства в Дарфур, който беше сцена на геноцидна акция при започване на 2000-те години.

Скорошните жестокости в Дарфур накараха прокурора на Международния углавен съд да разгласи през юли, че проверява хипотетични военни закононарушения и закононарушения против човечеството в последните борби в района.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР